Keuzes maken…..alleen voor lefgozers?

image

Keuzes maken is eng, is risicovol en vereist durf. Een lekker opwekkende start van dit verhaal. Op internet schrijft iemand ” Je kunt veel verliezen en kwijtraken” . Dat klinkt wel heel heftig. Maar aan de andere kans is het ook zo, dat je ervaringen opbouwt en dat er nieuwe keuzemomenten komen. Zie het als een omweg, een uitstapje of misschien zelfs een gokje.

Belangrijk bij het maken van keuzes is dat jij degene bent die aan het roer staat. Jij moet zelf het heft in handen nemen. Maar als jongere is dat natuurlijk verschrikkelijk lastig. Het vereist verantwoordelijkheid en zelfkennis. En dat is pittig wanneer juist de mening van die ander nog zo belangrijk is en je nog zo aan het ‘ groeien’ bent.

Jezelf leren kennen is lastig. Dat kun je doen door heel veel met anderen te praten over jezelf en de ervaringen die je opdoet. Er zijn veel manieren om informatie over jezelf te krijgen. Sommigen spreken over levensthema’s, over loopbaanankers, over de rode draad in je leven, over zingeving en over identiteit. Maar soms kan het ook gewoon gaan over interesses, je hobby’s,  je bijbaantje, over je capaciteiten en vaardigheden.
In mijn werk merk ik dat leerlingen soms gewoon heel blij kunnen zijn met simpele lijstjes. En niet om er makkelijk vanaf te komen, maar omdat ze niet de woorden voorhanden hebben om zichzelf te beschrijven. De lijstjes worden ook gebruikt om met elkaar in gesprek te gaan ” Wat vind jij nu van mij” en ” herken jij dat nu bij mij” . Dit is het gesprek dat zo belangrijk is. Op die manier krijg je informatie over jezelf, weet je hoe je overkomt bij anderen en is het zoeken naar iets wat bij je past een stukje makkelijker.

Lijstjes toevoegen gaat wat ver. Als je die zoekt, kun je reageren op mijn blog en dan stuur ik ze.
Ik kan nog wel wat sites vermelden die je kunnen helpen informatie te verzamelen over jezelf en over opleidingen. Door heel veel informatie te verzamelen, is het maken van een keuze een logische stap en niet alleen iets voor lefgozers. En heb je hulp nodig bij het verzamelen van deze informatie, of het verwerken daarvan en/of het nemen van een volgende stap, meld je aan voor een traject bij WoWmoment. Ik help je graag.

www.tkmst.nl

www.studiekeuze123.nl

www.startstuderen.nl

www.icares.com

www.beroepeninbeeld.nl

http://opleidingenberoep.nl/ts/ob/tests/orit/index.php

www.youchooz.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *